Keczup z cukinii
Keczup z cukinii
Przepis dostałam od sąsiadki. Dwa lata z rzędu przynosiła mi zrobiony samodzielnie keczup z cukinii (z własnego ogródka) w słoiczkach. Tak bardzo mi smakowało, że nie miałam już odwagi, by prosić ją o kolejny słoiczek. Poprosiłam, by dała mi przepis.
Keczup z cukinii jest według mnie milion razy lepszy, niż kupny w sklepie keczup z pomidorów! Świetnie pasuje do dań z grilla, kurczaka z patelni, domowych zapiekanek czy domowych frytek.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 koncentraty pomidorowe (małe słoiczki)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub chilli)
Cukinię i cebulę obrać, wymyć. Z cukinii usunąć gniazda nasienne. Oba produkty pokroić w krążki lub kostkę, zasypać solą i odstawić na ok. 6 godzin (najlepiej zrobić to w dość sporym garnku).
Po 6 godzinach ugotować cukinię i cebulę (w tym samym garnku). Cukinia puści wodę, więc wody więcej już nie dolewać do garnka. Gdy produkty będą miękkie, dodać ocet, cukier i dalej gotować ok. 20-25 minut.
Na koniec dodać pieprz, koncentrat pomidorowy i pogotować jeszcze ok. 10 minut.
Wszystko razem zmiksować (blenderem; choć najlepiej wcześniej nieco wystudzić, bo ostrze blendera tępi się od gorącego). Keczup z cukinii (ewentualnie znów podgrzać) przełożyć do słoiczków. Słoiczki z keczupem z cukinii pasteryzować kilka minut.
Smacznego!