Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepyszne i szybkie do zrobienia danie, które można jeść jako samodzielny, lekki, wegetariański posiłek lub podać do pieczonych mięs czy ryb. Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie jednogarnkowe. Do dania użyłam kaszy bulgur, ale można też użyć innej, ulubionej kaszy, np. pęczaku, gryczanej niepalonej.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- ok. 100 g świeżego szpinaku
- 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
- sól
- pieprz
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. W rondlu zagotować wodę (niecałą szklankę) i lekko posolić. Na wrzątek wrzucić kaszę i gotować do miękkości (wg przepisu na opakowaniu).
Gdy kasza się ugotuje, a płyn niemal w całości odparuje, wsypać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz wymyty, osuszony i ewentualnie drobniej posiekany szpinak. Wszystko doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, wymieszać, a gdy szpinak zwiędnie, danie wyłożyć na talerze.
Kaszę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami można opcjonalnie oprószyć świeżo startym parmezanem.
Smacznego!