Ciasto francuskie z łososiem wędzonym

ciasto francuskie z łososiem wędzonymCiasto francuskie z łososiem wędzonym

Kolejny pomysł na ciekawą przystawkę na szybko. Przepis na ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest bardzo prosty, a efekt zaskakująco ciekawy.

Jeśli szukacie pomysłu na większe danie, polecam świeżego łososia w cieście francuskim na liściach szpinaku. To, obok parówek w cieście francuskim, to pomysł na małe kąski, idealne na raz 🙂

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 1 jajko
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)ślimaki z ciasta francuskiego z łososiem

Płat ciasta francuskiego rozwijamy i na niego układamy cienkie plastry łososia wędzonego. Możemy ułożyć je na całym cieście francuskim i zwinąć w grube „ślimaki”, lub jak to zrobiłam ja – podzielić płat (wzdłuż) na dwie części i zrobić „ślimaczki” na raz, czyli mniejsze.

Łososia skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie ciasno zwijać robiąc rulon.

ciasto francuskie z łososiemJajko rozbełtać i takim jajkiem posmarować rulon, który następnie podzielić na wymaganej szerokości „ślimaczki” (ok. 2-3 cm). Każdego „ślimaka” dodatkowo posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać sezamem.

Ciasto francuskie z łososiem wędzonym wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15 minut do zarumienienia. Podawać gorące z ulubionym dipem (np. salsa meksykańska pomidorowa, dip serowy, guacamole). Po wystygnięciu są równie smaczne.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem
Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem

Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem Makrela to tłusta ryba, która ma ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Makrela...

Zamknij