Ciasto francuskie z łososiem wędzonym
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym
Kolejny pomysł na ciekawą przystawkę na szybko. Przepis na ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest bardzo prosty, a efekt zaskakująco ciekawy.
Jeśli szukacie pomysłu na większe danie, polecam świeżego łososia w cieście francuskim na liściach szpinaku. To, obok parówek w cieście francuskim, to pomysł na małe kąski, idealne na raz 🙂
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 1 jajko
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i na niego układamy cienkie plastry łososia wędzonego. Możemy ułożyć je na całym cieście francuskim i zwinąć w grube „ślimaki”, lub jak to zrobiłam ja – podzielić płat (wzdłuż) na dwie części i zrobić „ślimaczki” na raz, czyli mniejsze.
Łososia skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie ciasno zwijać robiąc rulon.
Jajko rozbełtać i takim jajkiem posmarować rulon, który następnie podzielić na wymaganej szerokości „ślimaczki” (ok. 2-3 cm). Każdego „ślimaka” dodatkowo posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać sezamem.
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15 minut do zarumienienia. Podawać gorące z ulubionym dipem (np. salsa meksykańska pomidorowa, dip serowy, guacamole). Po wystygnięciu są równie smaczne.
Smacznego!