Burrito
Burrito
Burrito to potrawa, która pochodzi z Meksyku. Jest to pszenna tortilla z farszem, lekko zgrillowana.
Farsz stanowić może wiele dodatków, np. mięso mielone, fasola, kukurydza, papryka, ryż, sałata, ser… Burrito podaje się zwłaszcza z różnymi sosami, jak np. guacamole, salsa, gęsta śmietana skropiona oliwą z oliwek.
Ja tym razem postanowiłam zrobić burrito z farszem z mięsa mielonego i czerwonej fasoli, czyli postawiłam na klasykę kuchni meksykańskiej.
- pszenne tortille
- 250 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- czerwona papryka (opcjonalnie)
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 chilli w proszku (lub kawałek suszonego chilli)
- sól
- pieprz
W głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek. Lekko poddusić, po chwili dodać mięso mielone. Całość dusić kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie. Dodać fasolę z puszki (odsączoną z zalewy) oraz pomidory w puszce (zamiast pomidorów można dodać passatę pomidorową lub np. koncentrat pomidorowy), ponownie dusić do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Całość przyprawić do smaku, a na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Na każdy placek tortilli nakładać farsz (ok. 2 spore łyżki) i zwijać tortille tak, aby farsz nie mógł się z nich wydostać (najpierw zagiąć dolną część, następnie boki – do środka i zrolować całość. Burrito układać na mocno rozgrzanej patelni grillowej i grillować po kilka minut a każdej strony (można też ewentualnie podgrzać je na parze).
Burrito podawać gorące, np. przekrojone na pół, z sosem ze śmietany lub innym, dowolnym, ulubionym.
Sos do burrito:
- gęsta śmietana
- oliwa z oliwek (np. chilli)
Do miseczki przełożyć gęstą śmietanę, wlać na nią kilka łyżek oliwy z oliwek (mi najbardziej smakuje oliwa chilli, ostry sos świetnie pasuje do tej wersji burrito).
Smacznego!