Burgery z indyka i kaszy jaglanej
Burgery z indyka i kaszy jaglanej
Bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych niezdrowych hamburgerów! Burgery z indyka i kaszy jaglanej można spożywać jako kotleciki z ulubionymi dodatkami, surówkami, a także w bułce do hamburgerów. Dzieciaki uwielbiają burgery, więc będzie to dla nich miłe zaskoczenie na obiad 🙂
Z poniższego przepisu wychodzi 8 burgerów.
Składniki:
- 400 g fileta z indyka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli lub szczypiorku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kminku rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 1 szklankę lekko osolonej wody, na wrzątek wsypać kaszę, przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut do wchłonięcia przez kaszę całej wody. Kaszę wyłożyć na talerz, ostudzić, widelcem rozgnieść powstałe grudki.
Mięso z indyka zmielić maszynką do mielenia lub w malakserze. Połączyć je z kaszą jaglaną, drobno posiekanymi pomidorami suszonymi, pietruszką, cebulą, oliwą, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej wyrobić dłońmi).
Z masy mięsnej formować kotleciki.
Rozgrzać patelnię (grillową lub gładką z nieprzywierającą powłoką) i układać na niej burgery smażąc po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Burgery z indyka z kaszą jaglaną podawać można na bułkach do hamburgerów lub z ulubioną surówką/sałatką i sosem tzatziki. U nas tym razem z surówką z młodej kapusty.
Smacznego!