Babeczki kajmakowe z orzeszkami

babeczki kajmakowe z orzeszkami ziemnymiBabeczki kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i czekoladą

Malutkie, słodkie cudeńka. W sam raz na jeden raz. Klasyczne, kruche ciasto na spód, delikatna masa kajmakowa, solone orzeszki ziemne i gorzka czekolada… Musicie je spróbować! Tego się nie da opisać! Z każdym kęsem tych kruchych babeczek kajmakowych aż chce się sięgnąć po więcej, po kolejną…

Niestety – uzależniają! A kalorii jednak trochę w nich jest. Ale czasem warto sobie odpuścić i zafundować tak ogromną przyjemność!

Składniki na kruche spody (ok. 20-25 sztuk):

  • 300 g maki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać je nożem. Wrzucić żółtka i wszystko szybko, dokładnie wyrobić, zagnieść (najlepiej rękoma). Ciasto musi być miękkie i delikatne. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrajać np. kubkiem kółka o średnicy nieco większej niż formy do babeczek. Ciastem wyklejać naoliwione foremki. W każdej ponakłuwać widelcem spód. Wstawić do nagrzanego do 180-190oC piekarnika i piec ok. 15 minut.

Składniki na sos karmelowy:

  • 125 g brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła

Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować aż do roztopienia się cukru. Podgrzewać do momentu, aż masa będzie o ładnym brązowym kolorze. Zdjąć z palnika i wmieszać kremówkę i masło. Energicznie mieszać. Wystudzić.

Można użyć też gotowego kajmaku z puszki. Puszkę należy wtedy najpierw gotować ok. 1-2 godzin, aby karmel się rozpuścił. Jeśli macie więcej czasu, proponuję skorzystać z przepisu, a nie korzystać z gotowców. Sam smak i satysfakcja z wykonania są o niebo lepsze.

Ponadto:babeczki kajmakowe

  • 100-150 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
  • 80 g gorzkiej czekolady

Sosem karmelowym wypełnić babeczki. Ułożyć na nich orzeszki ziemne (można lekko powciskać w masę). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią (niedokładnie) gotowe babeczki.

Babeczki kajmakowe przechowywać w suchym miejscu pod przykryciem (wytrzymają kilka dni).

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kopytka-smażone
Kopytka

Kopytka Zaraz obok klusek śląskich, kopytka to moje ulubione kluski! Można je podawać na wiele sposobów: z bułką tartą i...

Zamknij