Burgery z łososia i szpinaku
Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem kaszy jaglanej
Przepyszne, uwielbiane przez dzieci, burgery z łososia i szpinaku. Robi się je szybko. Burgery z łososia i szpinaku można usmażyć lub też upiec w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze zdrowsze 🙂
Składniki na 6 sztuk:
- 400 g filetu z łososia
 - 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 - 150 g szpinaku świeżego
 - 2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 łyżki oliwy
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - sól
 - pieprz
 
Łososia wymyć, osuszyć, pozbawić skóry i ewentualnych ości. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do pojemnika malaksera (można też zmielić w maszynce do mielenia lub posiekać drobno nożem), zmielić.
Szpinak opłukać, drobno posiekać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie i odparuje z niego nadmiar wody. Wystudzić i dodać do łososia.
Do ryby dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory, pietruszkę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem zmiksować do połączenia się składników.
Z masy rybnej lepić kotleciki, lekko spłaszczać ręką. Patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką posmarować cienko oliwą, rozgrzać i na rozgrzanej układać burgery. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.
Burgery z łososia i szpinaku dobrze smakują z ziemniaczkami i ugotowanymi na parze warzywami. Można do nich podać jogurt naturalny skropiony oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego!
					
   



