Frittata z szynką i szpinakiem

Frittata z szynką i szpinakiemFrittata z szynką i szpinakiem

Świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie jako alternatywa do jajek na twardo czy jajecznicy – frittata z szynką i szpinakiem.

Do przygotowania frittaty nadaje się patelnia z odpinaną rączką, którą można używać w piekarniku. Opcjonalnie danie można wstępnie przygotować na zwykłej patelni i przelać do naoliwionej formy żaroodpornej przed wstawieniem do piekarnika.

Składa 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 100 g dobrej szynki, np. konserwowej lub gotowanej
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka masła lub oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać sól i pieprz. Szynkę pokroić w niewielką kosteczkę, dodać do masy jajecznej, wymieszać.

Szpinak wypłukać. Na niedużej (18-20 cm średnicy) patelni roztopić masło, dodać z grubsza posiekany szpinak, poddusić aż zwiędnie i odparuje z niego większość wody. Wlać masę jajeczną, lekko wymieszać, oprószyć papryką.

Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 13 minut, aż wierzch się zetnie.

Frittatę z szynką i szpinakiem podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kotlety rybne
Kotlety rybne

Kotlety rybne Przepis na kotlety rybne mam od mojej mamy. Ona robi je najlepsze, wyjątkowe. Mięso w nich jest delikatne,...

Zamknij