Pasztet rybny

Pasztet rybny z soczewicą i kaszą jaglanąPasztet rybny z soczewicą i kaszą jaglaną

Po udanym debiucie na pasztet z soczewicy, przyszła pora na pasztet rybny. Pasztet rybny

Pasztet rybny świetnie nadaje się do kanapek, a robi się go bardzo szybko. Danie jest bardzo zdrowe i przede wszystkim wiemy, co kryje się w tym pasztecie 😉

Składniki:

  • 3 filety białej ryby (np. dorsza)
  • 2 marchewki
  • malutki kawałeczek korzenia selera
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • garść zielonego groszku (opcjonalnie)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kminku w proszku
  • po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej i słodkiej
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Soczewicę i kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.

Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać.

Z ryby wyjąć ości, zdjąć skórę, dokładnie wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w niewielką kostkę.

W sporym garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej przeciśnięty ząbek czosnku i posiekaną drobno cebulkę. Dodać również kminek i paprykę. Po chwili dodać starte warzywa, całość dusić ok. 2 minut, mieszając. Wsypać soczewicę i kaszę jaglaną, wymieszać i poddusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ok. 1,5 szklanki wrzącej wody (lub bulionu), zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić całość ok. 15 minut.

Do dania wrzucić posiekaną rybę i dusić kolejnych ok. 10 minut aż wchłonięty zostanie niemal cały płyn, a danie wyraźnie zgęstnieje.

Do całości dodać sok z cytryny, koperek, majeranek oraz sól i pieprz i całość zblendować (najlepiej w malakserze).

Jajko roztrzepać i wlać do pozostałych składników, szybko mieszając całość. Do dania można dodać ugotowany osobny groszek, dodajemy go na tym etapie, mieszając jedynie z całością, wtedy po przekrojeniu będą widoczne ziarna groszku.Pasztet z ryby i soczewicy

Całość wlać do małej formy keksówki lub kokilek wcześniej wysmarowanych masłem.

Pasztet rybny wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Pasztet rybny przechowywać w lodówce pod przykryciem przez kilka dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasto kajmakowe
Ciasto kajmakowe

Ciasto kajmakowe (bez pieczenia - z krakersami) Ciasto, do którego niepotrzebny jest nawet piekarnik. Słone, kruche krakersy przełożone słodką masą...

Zamknij