Pęczak z łososiem i szpinakiem
Pęczak z łososiem i szpinakiem
Same zdrowe składniki wchodzą w skład tego dania! Pęczak z łososiem i szpinakiem to bogactwo witamin i składników mineralnych. Danie jest proste do przygotowania, a smak mówi sam za siebie 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- ok. 150 g łososia
- 3-4 garście świeżego szpinaku
- 3 łyżki startego sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Łososia wymyć, osuszyć, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze ok. 180oC (ok. 15-20 minut w zależności od grubości fileta). Łososia można też usmażyć na patelni: ok. 7-9 minut od strony skóry, później przerzucić na drugą stronę i piec ok. 2-3 minut, po czym ewentualnie znów przerzucić na stronę skóry.
Pęczak opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na lekko osolony wrzątek (ok. 1,5 szklanki wody) i gotować do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Szpinak dokładnie wymyć, pozbawić grubych końcówek.
W głębokiej patelni rozgrzać nieco oliwy z dodatkiem przeciśniętego czosnku (czosnek wcisnąć na zimny tłuszcz). Po chwili, gdy oliwa będzie już gorąca, wrzucić pęczak, wymieszać, dodać łososia wcześniej podzielonego na mniejsze kawałki oraz szpinak. Całość doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, aby całe danie było podgrzane (uważać, by nie rozwalić za bardzo łososia). Dodać 2 łyżki startego parmezanu i śmietankę kremówkę, wymieszać. Gdy tylko szpinak zwiędnie, danie jest gotowe.
Pęczak z łososiem i szpinakiem wyłożyć na talerze, posypać pozostałym parmezanem, podawać gorący.
Smacznego!