Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy
Latem, w tak upalne dni, jak dzisiejszy (ponad 30 stopni w cieniu), nie chce się jeść nic ciepłego. Ktoś genialny wymyślił chłodniki, które uwielbiam! Można je robić z botwinki (chłodnik litewski) lub z innych produktów. Ja tym razem zrobiłam ze świeżych ogórków gruntowych.
Składniki na 2 porcje:
- 4 ogórki gruntowe (średniej wielkości)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- kilka gałązek szczypiorku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Ogórki gruntowe dokładnie wyszorować, obrać, ale niezbyt dokładnie (można tez ich w ogóle nie obierać) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek wymyć, oderwać z łodyżek i posiekać drobno.
Ogórki i koperek wymieszać z jogurtem naturalnym dodając przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Chłodnik ogórkowy dobrze schłodzić w lodówce.
Do chłodnika ogórkowego świetnie pasuje ugotowane na twardo jajko lub grzanki. Możecie też dodać ulubione zioła, np. tymianek, bazylię. Można posypać też pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
Smacznego!