Botwinka
Botwinka
Botwinka to ostatnio moja ulubiona zupa 🙂 Co weekend proszę mamę, by mi ją przygotowała, bo według mnie robi najlepszą botwinkę pod słońcem.
Przepis na zupę botwinkę pochodzi więc z jej… „głowy” 🙂
Latem z kolei zdecydowanie bardziej wolę orzeźwiający chłodnik.
- kawałek mięsa drobiowego na zupę
- pęczek botwinki
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- mały korzeń pietruszki
- kawałek pora
- pół pęczka koperku (lub kilka łodyżek szczypiorku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml płynnej śmietanki (18% lub nawet 30%)
- sól
- pieprz
W garnku zagotować wodę z mięsem. Gotować, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie przygotować warzywa: wszystkie obrać, wymyć. Zimniaki pokroić w kostkę, marchew, seler pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (seler i pietruszkę można tylko częściowo), pora drobno posiekać, buraki pokroić w półplasterki (częściowo można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), a łodyżki i liście botwinki posiekać.
Do gorącego bulionu wrzucić warzywa oprócz buraczków i liści botwinki. Zagotować, a po 5 minutach dorzucić buraki. Po kolejnych 5 minutach dorzucić łodyżki botwinki, a po kolejnych 5 – posiekane liście. Całość gotować jeszcze ok. 3 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Do botwinki wlać sok z cytryny oraz śmietankę. Zamiast płynnej śmietanki można dodać gęstą śmietanę 12% lub 18%, należy ją wcześniej rozprowadzić w kilku łyżkach zupy (zahartować).
Zupę botwinkę podawać z jajkiem, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego!