Ciasteczka maślane

ciasteczka maślaneCiasteczka maślane, kukurydziane

Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Są idealne, najlepsze, jakie robiłam do tej pory! Poza tym przepis jest tak szybki i prosty, że można je robić przed samym przyjazdem gości. Zamiast mąki kukurydzianej, spokojnie można dodać taką samą ilość zwykłej mąki pszennej.

Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 25-30 sztuk niedużych ciasteczek maślanych.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej

Masło powinno być miękkie, należy je wyjąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki  umieścić w misce i dokładnie je ze sobą połączyć (jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, można podsypać nieco mąki). Z przygotowanego ciasta odrywać po kawałku i lepić kulki wielkości orzechów włoskich, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczać je używając do tego celu widelca (dzięki temu uzyskamy bardzo ładny wzorek na nich).

ciasto na ciasteczka maślane   kruche ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (można w opcji góra-dół lub termoobieg) i piec je ok. 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić, dostudzić przełożone na kratkę. Najlepiej smakują ze szklanką letniego mleka! 🙂

Ciasteczka maślane przechowywać w suchym miejscu, najlepiej pod przykryciem lub zamknięte szczelnie w pojemniku. Spożyć w ciągu tygodnia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kotlety rybno-ziemniaczanev
Kotlety rybno-ziemniaczane

Kotlety rybno-ziemniaczane Kupiłam rybę, filety z dorsza. Mój T. na jej widok znów zrobił kwaśną minę... Postanowiłam więc Go mile...

Zamknij