Pasta z łososia wędzonego
Pasta z łososia wędzonego i twarożku
Po paście z makreli i paście z tuńczyka przyszła pora na pastę z łososia wędzonego 🙂 Pasty rybne są bardzo wdzięczne, robi się je szybko, a ich smak jest genialny. Wystarczy rozdrobnić rybę, połączyć ją z twarożkiem i baza pasty gotowa 🙂 Co więcej – są to zdrowe pasty rybne w porównaniu do tych, jakie znajdziemy w wielu sklepach. A i najważniejsze – takie pasty nawet i dzieciaki, które nie przepadają za rybami, polubią 😉
Dodawać do nich można ulubione składniki tworząc za każdym kolejnym razem inną pastę. Poniżej prezentuję podstawowy przepis na pastę z łososia wędzonego, którą można urozmaicać dodając do niej np. kapary, oliwki, czy też chrzan, który świetnie pasuje do tej ryby.
Składniki:
- 100 g łososia wędzonego
- 50-70 g twarożku (można dać twaróg półtłusty lub serek śmietankowy)
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (gdy dodajecie serek śmietankowy, nie twaróg, można dać mniej jogurtu lub wcale)
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Łososia bardzo drobno posiekać. Dodać do niego twarożek i jogurt naturalny i całość wymieszać widelcem, rozdrabniając pastę z łososia. Dodać posiekany koperek, kilka kropel soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz.
Pastę z łososia odstawić na kilka minut, by smaki się „przegryzły”. Podawać z ulubionym pieczywem, na grzankach lub krakersach jako przystawki na przyjęciach.
Smacznego!