Szarlotka z migdałami

szarlotka z migdałami prażonymiSzarlotka z migdałami

Jest to bardzo prosty przepis na smaczną szarlotkę z migdałami. Nie za słodki spód, warstwa soczystych, kwaśnych jabłek z dodatkiem rodzynek i kruszonka z podpieczonymi migdałami. Ciasto jest proste do wykonania, każdy sobie z nim poradzi.szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub orzechowymi. Jest idealna do porannej niedzielnej (lub codziennej) kawusi 🙂 Zachowuje swoją strukturę i świeżość przez kolejnych kilka dni.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodać nieco więcej)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 3-4 kwaśne jabłka
  • garść rodzynek
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą. Dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i rozbełtane jajka. Całość szybko wyrobić rękoma. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia (boki można naoliwić i obsypać bułką tartą) o średnicy ok. 20-23 cm. Pozostałą część ciasta schłodzić w lodówce.

Jabłka wymyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę, skropić je sokiem z cytryny. Rodzynki (najlepiej wcześniej namoczone np. w rumie) dodać do pokrojonych jabłek, wymieszać. Opcjonalnie do jabłek można dodać ok. pół łyżeczki cynamonu. Jeśli są bardzo kwaśne, można je dosłodzić cukrem trzcinowym lub np. waniliowym.

Jabłka wyłożyć na spód ciasta. Drugą część ciasta albo zetrzeć na tarce, albo rozgnieść palcami robiąc kruszonkę lub też rozwałkować i położyć na wyłożone jabłka.

Na górę wysypać płatki migdałów.

prosta szarlotka   prosta szarlotka z migdałami

Szarlotkę z migdałami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 40 minut do zarumienienia. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu oprószyć lekko cukrem pudrem.

Na blogu znajdziecie też strudel jabłkowy, tarta z jabłkami, szarlotka.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese Sos boloński (bolognese) to ciepły sos mięsny, który pochodzi z północy Włoch (miasta Bolonia). Tradycyjnie kiedyś kroiło się...

Zamknij