Lody waniliowe

lody waniliowe domowej robotyLody waniliowe

Odkąd spróbowałam zrobić w domu lody, nie kupuję już ich w sklepie! A że mój T. jest ogromnym smakoszem, zwłaszcza waniliowych, w sezonie robię je dość często. Próbowałam wielu przepisów, ale te są jedne z lepszych, jakie robiłam. Delikatne, kremowe i niezbyt tłuste. Zrobienie dobrych lodów wymaga trochę czasu (no chyba, że macie maszynkę do robienia lodów – wtedy nie zastanawiałabym się ani chwili dłużej!), ale smak jest warty każdej poświęconej chwili. Te są zrobione na bazie kremu angielskiego.

Składniki na niecały litr lodów waniliowych:lody waniliowe

  • 500 ml mleka (3,2%)
  • 125 g cukru (można zmieszać z częścią waniliowego)
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki

Mleko wlać do garnuszka i wsypać 2/3 cukru. Dodać ziarenka z laski wanilii i wrzucić laskę. Zagotować. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na gładką masę (można mikserem). Do masy jajecznej powoli wlewać gorące mleko, mieszając cały czas. Postawić na palniku i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Absolutnie nie doprowadzać do wrzenia, gdyż może się zważyć! Przelać do schłodzonej miski, przykryć folią spożywczą, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Zimny krem połączyć z zimną śmietaną kremówką, zmiksować. Tu przydaje się maszynka do robienia lodów (postępować zgodnie z jej instrukcją).

lody waniliowe domoweDla tych, którzy robią bez maszynki:

Przelać lody do pudełka i wstawić do zamrażalnika. Wyjmować je co ok. 30 minut i miksować (w pojemniku), aby nie powstały kryształki lodu. Czynność powtórzyć min. 6-8 razy. Później zamrozić.

Lody robione w domu nigdy nie będą tak samo kremowe i miękkie jak te kupne w sklepie, ponieważ my nie dodajemy sztucznych ulepszaczy, spulchniaczy, itp. Przed jedzeniem więc należy je wyjąć trochę wcześniej, by postały w temperaturze pokojowej i się ociepliły do takiego stopnia, że spokojnie będzie je można nabierać gałkownicą do lodów.lody waniliowe

Lody waniliowe mogą stać w zamrażalniku spokojnie przez tydzień (dłużej nigdy nie wytrzymały u mnie, bo zostały szybko zjedzone).

Lody waniliowe podawać można jako samodzielny deser, dodatek do ciast, np. szarlotki, bądź też z sezonowymi owocami. Pysznie smakują też z musem ze świeżych truskawek bądź malin. Mniam…

Z pozostałych białek możecie wykonać wspaniałą bezę lub inne desery na bazie białek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Mus dyniowo-jabłkowy
Mus dyniowo-jabłkowy

Mus dyniowo-jabłkowy W zeszłym roku istnym szaleństwem okazał się dżem z dyni. Już na początku tego roku żałowałam, że zrobiłam...

Zamknij