Szybkie lody jagodowe
Szybkie lody jagodowe
Alternatywą dla tradycyjnych lodów na śmietance kremówce, lub orzeźwiających sorbetów, są szybkie lody jagodowe – jogurtowe. Szybkie lody jogurtowe wymyśliłam, gdy zajrzałam do zamrażalnika i znalazłam w nim pudełko pełne zeszłorocznych jagód. Nie chciało mi się czekać, by je rozmrozić i zrobić z nich np. koktajl, połączyłam je więc z jogurtem naturalnym i wyszły wspaniałe, o idealnej konsystencji jogurtowe lody jagodowe.
Składniki:
- 500 g mrożonych jagód
- 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (gęstego)
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie lody)
Jogurt naturalny, jagody oraz cukier puder włożyć do misy malaksera (lub miksera do koktajli) i szybko, krótko zmiksować, by uzyskać jednolitą barwę. Szybkie lody jogurtowe są już gotowe 🙂 Prawda, że ekspresowo?
Szybkie lody jogurtowe przełożyć do pucharków, podawać od razu.
Według powyższego przepisu możecie zrobić też lody truskawkowe, lody malinowe lub wybrać jeszcze inne owoce, jakie macie obecnie w swojej zamrażalce.
Smacznego!