Tiramisu jagodowe

Tiramisu jagodoweTiramisu jagodowe

Po klasycznym tiramisu przyszła pora na eksperymenty! Tiramisu jagodowe, czy to ze świeżymi, czy z mrożonymi jagodami, to wykwintny deser, niezwykle smaczny i szybki do przygotowania.

Tiramisu jagodowe można przygotować w jednej sporej formie lub w osobnych pucharkach. Tym razem u mnie każdy dostał swój kawałek tego „nieba”. Deser rozpływał się w ustach! Dodatek jagód i likieru sprawił, że klasyczny tiramisu stał się lekko egzotycznym deserem.

Składniki na 4 porcje:Jagodowe tiramisu

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 1,25 szklanki jagód (świeże lub mrożone)
  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml likieru (np. kokosowy, ale również może być kawowy, amaretto)
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Żółtka i serek mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka najlepiej wcześniej sparzyć wrzątkiem (lub użyć tych z wiadomego pochodzenia, wiejskich).

Zaparzyć kawę (powinna być mocna), ostudzić, dolać do niej likier. Całość przelać do płaskiego naczynia (np. dużego głębokiego talerza).

Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę, dodając do nich stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści w żółtkach, stopniowo, po jednej łyżce dodawać serek mascarpone, po każdym jego dodaniu miksować masę.

Biszkopty maczać w kawie z likierem po ok. 2-3 sekundy z każdej strony i układać je na dnie pucharków (zużyć do połowy wszystkich biszkoptów, a jeśli macie pucharki podobne do mojego, czyli węższe na dole – na dole ułożyć ich nieco mniej, więcej wyłożymy na kolejną warstwę). W razie potrzeby biszkopty poprzekrajać na mniejsze kawałki.

Tiramisu z jagodamiNa namoczone biszkopty wyłożyć do połowy kremu z mascarpone, a na niego wysypać połowę jagód. Na jagody ponownie kłaść namoczone biszkopty, na nie pozostałą masę jajeczno-serową. Wierzch oprószyć kakao i wyłożyć na pozostałe jagody. Ozdobić świeżymi listkami mięty.

Tiramisu jagodowe schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać oczywiście schłodzone, najlepiej do filiżanki dobrej kawy.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
jajka z łososiem
Jajka z łososiem

Jajka z łososiem i koperkiem Dla zwolenników wędzonego łososia jest to świetny pomysł na przystawkę. Jajka z łososiem są delikatne...

Zamknij