Tarta z jabłkami

tarta z jabłkami i cynamonemTarta z jabłkami

Delikatne, kruche, maślane ciasto, słodko-kwaśne jabłka z nutą cynamonu… To jest to! Zwłaszcza wczesną jesienią, gdy mamy niesamowicie smaczne jabłka, najlepiej – zerwane prosto z drzewa. Latem zdecydowanie wolę tartę z innymi owocami lub nawet z dodatkiem budyniu, ale jesienią i zimą, gdy nie mamy łatwego dostępu do świeżych i dobrych owoców, jabłka są najwspanialsze!

Tarta z jabłkami jest szybkim ciastem i mniej pracochłonnym niż typowa szarlotka. Zawinięte w niej brzegi dają bardzo ciekawy urok i przyjemnie chrupią przy każdym kęsie.tarta z jabłkami i orzechami

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130 g miękkiego masła
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zagnieść tak, aby ciasto było o jednolitej konsystencji. Zrobić kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Składniki na nadzienie:

  • 5 lekko kwaśnych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej (lub mąki)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • orzechy włoskie, migdały, rodzynki (opcjonalnie)

Wymyte jabłka obrać i pozbawić nasion. Pokroić je w plastry. Wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrami i cynamonem. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki.

tarta - ciasto          tarta jabłkowa

Ciasto do tarty z jabłkami rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na wysmarowaną masłem formę (można ciasto rozwałkować na folii i później wraz z nią przenieść ciasto nad formę i przerzucić na drugą stronę, odrywając folię). Na jego środek (zostawiając ok. 5 cm brzegi) wysypać bułkę tartą (wchłonie nadmiar soku z owoców). Wyłożyć na to jabłka, polać je roztopionym masłem. Zawinąć brzegi do środka jak na zdjęciu.

Ponadto:tarta z jabłkami

  • 1 roztrzepane jajko
  • łyżka cukru

Roztrzepanym jajkiem posmarować brzegi tarty z jabłkami, posypać delikatnie cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.

Tarta z jabłkami jest długo świeża z uwagi na kruche ciasto, które po kilku dniach jest równie smaczne, jak pierwszego dnia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczak z cukinią i marchewką
Pęczak z cukinią i marchewką

Pęczak z cukinią i marchewką Zdrowe i szybkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek, jak i być dodatkiem do mięs...

Zamknij