Szarlotka z cynamonem

Szarlotka z cynamonemSzarlotka z cynamonem

Mniam! Wspaniała, cynamonowa szarlotka z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i słodkich rodzynek. Szarlotka z cynamonem to kruche ciasto, duża ilość pysznych jabłek i chrupiąca kruszonka. Obłędna!Szarlotka z cynamonem i rodzynkami

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 220 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli. Wbić jajko i dodać posiekane na małe kawałeczki masło. Wszystko razem rozetrzeć, by powstała kruszonka, a następnie zlepić w kulę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,5-2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2-3 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Zamiast powyższego, można użyć gotowych, prażonych jabłek. Ja dodałam prażone domowe jabłka ze słoika, ok. 1,5 litra.

Jabłka wymyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem, cukrem, przyprawami i opłukanymi pod wrzątkiem rodzynkami. Ilość cukru uzależniona jest od słodkości jabłek. Jeśli są słodkie, wsypać mniej.

Ciasto z lodówki wyjąć, podzielić w stosunku 60:40. Większą część rozwałkować lub wylepić nią formę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. W spodzie zrobić nakłucia widelcem. Na ciasto ułożyć posiekane orzechy włoskie. Niezwłocznie wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć lub skruszyć pozostałą część ciasta.

Wstawić do piekarnika, obniżając temperaturę do 180oC i piec kolejnych ok. 40-45 minut.

Ciasto wyjąć, przestudzić.

Szarlotka z cynamonem najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, choć jest świeża i smaczna przez kolejnych kilka dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa krem z selera naciowego i groszku
Krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego i groszku Bardzo zdrowa, dietetyczna zupa krem z selera naciowego z dodatkiem zielonego groszku. Krem...

Zamknij