Kaczka pieczona

najlepsza kaczka pieczonaKaczka pieczona z jabłkami i majerankiem

Kaczka to mięso, które zawiera dużo więcej tłuszczu niż np. kurczak, a co za tym idzie – ma więcej kalorii. Kaczka pieczona jest ciężkostrawna i ma mniej delikatne mięso niż indyk czy kurczak, dlatego danie to robię stosunkowo rzadko. Jest smaczna i świetnie nadaje się na niedzielny obiad dla całej rodziny (choć nie za wielkiej rodziny, gdyż w 2 kg kaczce jest mięsa tyle, że naje się nią max. 6 osób). Doskonale komponuje się z jabłkami oraz pomarańczami i imbirem. Ja tym razem przygotowałam kaczkę pieczoną z jabłkami, z dodatkiem majeranku.kaczka pieczona

Składniki:

  • 1 kaczka (Pekin) o wadze ok. 2-2,5 kg
  • 2 jabłka (np. Szara Reneta)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Kaczkę wymyć, usunąć z niej podroby (jeśli są), wysuszyć i oskubać z piór (jeśli nie została oskubana zbyt dokładnie).  Natrzeć ją w środku i na zewnątrz oliwą wymieszaną z majerankiem, solą i pieprzem.

jabłka do kaczki pieczonejJabłka wymyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Obsypać je lekko majerankiem i nadziać nimi wnętrze kaczki. Oba końce kaczki zszyć nićmi kuchennymi lub spiąć wykałaczkami. Nogi kaczki najlepiej jest związać. Całą kaczkę włożyć grzbietem do góry do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego oliwą lub masłem.

Kaczkę wstawić do nagrzanego do 220-230oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do ok. 180oC, kaczkę pieczoną przykryć i piec ok. 2 godzin. Co ok. 30 minut kaczkę pieczoną podlewać z góry tłuszczem wytopionym z kaczki (a tego będzie sporo). Kaczkę można również przekładać z jednej strony na drugą, ale na koniec najlepiej położyć ją grzbietem do góry, by się ładnie zarumieniła z tej właśnie strony.

kaczka z jabłkami   kaczka pieczona z jabłkami

Pod koniec pieczenia naczynie żaroodporne można ponownie otworzyć i zarumienić kaczkę pieczoną np. dzięki funkcji grill.

Kaczkę pieczoną wyjąć z pieca i odstawić na kilka minut, by soki w środku się „uspokoiły”. Następnie pokroić nożycami kuchennymi (można nożem, ale ma bardzo twarde kości).

Kaczka pieczona doskonale komponuje się z kapustą modrą na ciepło oraz kluskami śląskimi lub pampuchami drożdżowymi.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty Prosta, smaczna, zdrowa, chrupiąca surówka z młodej kapusty. Wspaniały dodatek do dań obiadowych mięsnych lub ryb,...

Zamknij