Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkamiCiasto z truskawkami (ucierane)

Jedno z lepszych, jakie miałam okazję próbować! Ucierane ciasto z truskawkami jest przepyszne! Intensywnie maślane, rozpływające się w ustach z najlepszymi polskimi sezonowymi truskawkami. Poezja! Przepis, który zagości na dobre w moim przepiśniku 🙂

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg truskawek

Masło, jajka oraz śmietanę należy wyjąć wcześniej, aby produkty te osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie z ciasta może wyjść zakalec.

Truskawki odszypułkować, wymyć i dobrze osuszyć. Poprzekrajać na połówki.

Mąkę przesiać i wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Powinna się zrobić puszysta. Można to zrobić mikserem z nakładkami do ubijania. Do utartego masła dodać jajka, zmiksować.

Do masy dodawać na przemian mąkę oraz śmietanę, po dodaniu partii mieszając ciasto do połączenia się składników (można mikserem na niskich obrotach).

Formę do ciasta (moja o wymiarach ok. 25×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać np. bułką tartą). Ciasto przelać do formy.

Na wierzch ciasta układać truskawki rozcięciem do góry.

Ciasto z truskawkami wstawić do nagrzanego do 180ºC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Ciasto z truskawkami można opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa krem z cukinii
Krem z cukinii

Zupa - krem z cukinii Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej - im młodsza, tym lepsza. W naszym kraju obecnie znajduje...

Zamknij