Krupnik na kiełbasie
Szybki krupnik na kiełbasie
Krupnik na kiełbasie jest alternatywą zamiast zwykłego krupniku na np. kurczaku. Jest to świetny przepis dla osób, które nie mają za dużo czasu, aby ugotować zupę. Całość zajmuje niespełna 30 minut. Wystarczy wszystko pokroić, wrzucić do garnka i zagotować. Śmiało można powiedzieć, że jest to szybki krupnik.
Smak krupniku na kiełbasie jest całkowicie inny niż zwykłego krupniku. Kiełbasa daje całkiem inny, lekko słonawy aromat.
Składniki:
- 1 długa kiełbasa (lub 2 mniejsze)
- 4-5 łyżek kaszy (u mnie pęczak)
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- nieduży kawałek selera
- ok. 5 cm pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu zagotować wodę (ok. 1,5-2 litry). Na gotującą się wodę wrzucić kaszę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Warzywa obrać, wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce lub pokroić drobniej (jak wolicie). Pora drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się zupy. Całość gotować ok. 15 minut do osiągnięcia odpowiedniego stopnia miękkości warzyw i kaszy. Pod koniec dodać rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i pieprz, a także posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby (gdy krupnik na kiełbasie okaże się zbyt gęsty), można dolać nieco wody.
Krupnik na kiełbasie podawać gorący.
Smacznego!