Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla to danie meksykańskie. Składa się ze złożonych ze sobą placków tortilli, pomiędzy którymi ciągnie się spora ilość sera. Oprócz tego można w nich spotkać rozmaite dodatki, jak np. krewetki, kurczaka, warzywa.
Do quesadilla z kurczakiem można też użyć piersi z kurczaka, jakie pozostały nam np. z obiadu.
Tym razem robiłam quesadilla z kurczakiem grillowanym, jaki pozostał mi właśnie z obiadu, a że nie lubię marnować jedzenia, i zawsze wszystko ładnie u mnie znika, tym razem tak też było 🙂 A danie tak zachwyciło domowników, że chcieli dokładkę, jakiej niestety nie było 🙁
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g sera żółtego (najlepiej Cheddar)
- sól
- pieprz
Kurczaka wymyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Można dodać ulubione przyprawy, jak np. paprykę ostrą lub słodką, chilli lub zioła. Kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości oleju lub na patelni grillowej.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na połowie placka tortilli ułożyć sporą garść sera, a na to pokrojonego w plastry kurczaka. Przykryć kolejną porcją sera i złożyć placek tortilli na pół dociskając lekko.
Każdy placek tortilli układać na patelni grillowej i zarumienić do takiego stopnia, aż ser żółty będzie rozpuszczony. Następnie pokroić quesadille na trójkąty.
Quesadille z kurczakiem podawać z ulubionymi dipami. Ja proponuję salsę pomidorową, sos serowy na ciepło lub guacamole.
Smacznego!