Zupa ogórkowa
Tradycyjna zupa ogórkowa
Jedna z moich ulubionych, bo jest kwaskowa i z ogórkami, które uwielbiam! Zupa ogórkowa (jak niemal każda inna) jest łatwa i tania w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo zdrowa.
Składniki:
- kostka na zupę (może być podudzie lub skrzydełko z kurczaka)
- 3 nieduże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4-5 kiszonych ogórków (+ opcjonalnie sok z tych ogórków)
- natka pietruszki i/lub koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Do średniej wielkości garnka wlać wodę (pomiędzy 1/2-2/3 pojemności), wrzucić wymytą surową kostkę i gotować, aż mięsko będzie miękkie. Można je oddzielić od kostki i wrzucić do wywaru. Warzywa obrać i dokładnie wymyć. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pietruszkę przekroić na mniejsze części, por posiekać w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 10-15 minut). Ogórki przekroić wzdłuż na pół i zetrzeć (od strony miąższu) na tarce o grubych oczkach bez skóry (jeśli skór jest twarda; jeśli jest stosunkowo miękka, można ogórki zetrzeć ze skórą). Starte ogórki dorzucić do zupy, przyprawić solą (ok. 1 płaska łyżeczka) i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu, po czym wlać całość do zupy. Zagotować. Zupę ogórkową posypać natką pietruszki lub koperku.
Smacznego!