Trufle orzechowe
Trufle orzechowe
Genialne trufle orzechowe! Najszybsze do zrobienia pralinki czekoladowe z dużą ilością kawałków orzechów włoskich! Są tak niesamowicie smaczne, że można je jeść jedna za drugą i nie mieć dosyć! Dla wielbicieli większej słodyczy polecam zmieszać czekoladę gorzką (100 g) z czekoladą mleczną (50 g). Jednak według mnie te mocno czekoladowe z dużą ilością orzechów są tak wspaniałe, że następnym razem, jak będę je robić, na pewno nie zmienię nic!
Trufle orzechowe są bardziej chrupiące niż pralinki z likierem i mniej delikatne i aksamitne niż czekoladowe trufle. Są dość ciężkie, zwarte i mocno, mocno czekoladowe. A robi się je naprawdę ekspresowo.
Składniki na ok. 25-30 sztuk:
- 150 gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 130 g orzechów włoskich
- 6 łyżek cukru pudru
Czekoladę i masło roztopić na wolnym ogniu w rondlu. Orzechy włoskie zmielić na proszek, ale taki, w którym będą kawałki orzechów (ja to zrobiłam w mikserze, w misie do siekana – wyszły idealne). Można ewentualnie ręcznie je posiekać a później np. włożyć do foliowego woreczka, zamknąć go szczelnie i rozbić drobniej tłuczkiem.
Do roztopionego masła i czekolady wrzucić orzechy i wsypać cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Masa musi zgęstnieć, by móc lepić z niej pralinki. Jeśli zgęstnieje za bardzo, wystarczy na kilkanaście minut wyjąć ją z lodówki i nieco ocieplić do pokojowej temperatury.
Ponadto:
- garść zmielonych orzechów włoskich
- gorzkie kakao
Z masy lepić trufle orzechowe wielkości orzecha włoskiego i każdego obtaczać albo w posiekanych drobno orzechach albo w kakao.
Trufle orzechowe przechowywać w lodówce, ale przed podaniem ocieplić je do temperatury pokojowej.
Smacznego!