Tortilla
Tortilla – placki
Kiedyś je kupowałam, bo nie sądziłam, że można je zrobić samodzielnie… Straszliwie się myliłam! Odkąd spróbowałam je zrobić, kupionych u mnie w domu nigdy już nie będzie. Skład tych ze sklepowej półki nie kończy się na 10 składnikach (z czego większość to ulepszacze i spulchniacze). Domowej roboty placki tortilli wymagają jedynie 4 składników!
Pech chciał, że mojemu T. tak bardzo one zasmakowały, że robię je średnio raz w miesiącu. 😉 Często, gdy go pytam: „Co na obiad?”, słyszę: „Może rollo?” 😉
Tortilla może być pszenna lub kukurydziana.
- 2 szklanki mąki pszennej lub pół na pół z kukurydzianą
- 160 ml gorącej wody
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
Mąkę zmieszać z solą. Wlać do niej gorącą wodę (przegotowaną, ok. 2-3 minuty od zagotowania) i olej. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto dłońmi. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny do odpoczynku. Po tym czasie ciasto na tortille podzielić na 8 części i każdą rozwałkowywać na cieniutkie okrągłe placuszki. W razie potrzeby można podsypać mąką. Smażyć na bardzo rozgrzanej, suchej patelni (z nieprzywieralnym dnem) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Na plackach powinny się robić pęcherze i powinny się one rumienić. Nie smażyć za długo, aby nie wyschły. Układać jeden na drugim.
Aby placki tortilli nie wysychały, proponuję przykryć je wilgotną ściereczką. Niezjedzone można przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na drugi dzień. Odgrzewać wtedy można w piekarniku bądź w mikrofalówce.
Ja często robię tortillę z kurczakiem (lub tortillę z łososiem lub tortillę z tuńczykiem) i świeżymi warzywami (sałata, pomidor, papryka, ogórek). Czasem dodaję oliwki i / lub ser feta. Polewam sosem czosnkowym lub np. koperkowym oraz keczupem. Do obiadu nie trzeba wtedy nikogo namawiać!
Smacznego!