Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami i krememTort bezowy z malinami

Ahh… to było coś pysznego! Chrupiący tort bezowy z lekko kwaśnymi malinami i słodkim kremem zachwycił moich gości! Torcik jest prosty do przygotowania, a pracę nad nim najlepiej rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować blaty bezowe, a drugiego frużelinę malinową i krem i złożyć tort.Tort bezowy z malinami i kremem mascarpone

Na zdjęciu widać 2 blaty bezowe zrobione łącznie z 4 białek, poniżej w przepisie podaję składniki na nieco większy tort – 6 białek. Do jednego blatu bezowego dodałam kakao, dzięki temu dolna warstwa była biała, górna kakaowa. Możecie zrobić obie części białe lub kakaowe.

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)

Na blaszce z piekarnika położyć papier do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy ok. 20-24 cm.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać małymi partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier w niej rozpuszczony, dodać sok z cytryny i mąkę, zmiksować.

Masę podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia (na jeden okrąg), do drugiej części dodać kakao, zmiksować i również wyłożyć na blaszkę do pieczenia na narysowany drugi okrąg.

Blaszkę z blatami bezowymi wstawić do nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem) piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec ok. 2 godziny. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać serek mascarpone i cukier, zmiksować razem.

Składniki na frużelinę malinową:

  • 500 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Oczyszczone maliny umieścić w garnuszku, wymieszać z cukrem, zagotować.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w minimalnej ilości wody (1 łyżka) i wlać mieszankę na gorące, lekko już rozpadnięte maliny, wymieszać dokładnie, zagotować, zdjąć z palnika, wystudzić.

Złożenie tortu:

Tort należy złożyć przed samym podaniem.Beza z kremem i malinami

Na jednym blacie (wybrać większy) wyłożyć krem (3/4) a na niego ostudzone maliny (3/4 całości). Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostałą część kremu i malin.

Tort bezowy z malinami ozdobić listkami świeżej mięty, świeżymi malinami.

Podawać od razu. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Puree z dyni
Puree z dyni

Puree z dyni Puree z dyni bardzo często będę wykorzystywała w swoich przepisach. Postanowiłam więc stworzyć osobny wpis, który krok...

Zamknij