Tarta ze szpinakiem

tarta ze szpinakiemTarta ze szpinakiem, fetą i pieczarkami na cieście francuskim

Pomysł na tartę ze szpinakiem zrodził się, gdy znalazłam w lodówce płat ciasta francuskiego, którego termin zbliżał się ku końcowi. Długo nie musiałam myśleć i od razu wpadłam na pomysł zrobienia z tego tarty ze szpinakiem (świeżym, który musiałam dokupić) i pieczarkami, które jeszcze miałam w lodówce.tarta ze szpinakiem, fetą i pieczarkami

Przepis jest prosty, a efekt zaskakujący. Tarta ze szpinakiem jest przepyszna i bardzo prosta do przygotowania. Dla urozmaicenia można do niej dodać inne, ulubione dodatki, jak np. kurczak czy łosoś. Mi taka wersja bardzo posmakowała.

Tarta ze szpinakiem powinna posmakować też dzieciom, ponieważ przybrała kształt pizzy, a tą dzieciaki uwielbiają 😉

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 200 g szpinaku w liściach (polecam świeży, ale może być też mrożony)
  • kilka pieczarek
  • 3 spore plastry sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 250 g śmietany
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprztarta ze szpinakiem i fetą

Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty, nadmiar (to, co wystaje ponad formę) odkroić i wyłożyć na dno. Spód ciasta francuskiego ponakłuwać widelcem. Na spód wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub groch (aby ciasto francuskie podczas pieczenia nie urosło). Wstawić do nagrzanego do 190-200oC (termoobieg) piekarnika i piec ok. 10-13 minut.

W tym czasie przygotować farsz.

szpinakSzpinak (świeży) dokładnie wymyć i odsączyć z wody. W sporym garnku lub w głębokiej patelni roztopić masło i wrzucić na nie przeciśnięty czosnek. Nie rumienić. Wrzucić liście szpinaku (mrożonego nie rozmrażać wcześniej) i całość dusić, aż szpinak się „skurczy” i odparuje nadmiar wody. Do szpinaku dodać nieco soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Ostudzić.

Pieczarki obrać, wymyć, pokroić w plastry i podsmażyć je na patelni, aby puściły nadmiar wody. Ostudzić. Jajka rozbełtać dodając do nich śmietanę oraz pokruszoną fetę. Dodać przyprawy do smaku (sól, pieprz i gałkę muszkatołową-opcjonalnie). Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć pieczarki oraz szpinak. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną.ciasto francuskie ze szpinakiem

Tartę ze szpinakiem wstawić ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec kolejnych 15-20 minut. Po tym czasie masa jajeczna powinna być ścięta.

Tartę ze szpinakiem wyjąć i kroić w trójkąty jak pizzę.

Tarta ze szpinakiem, fetą i pieczarkami jest pyszna na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kakaowy torcik bezowy z likierem
Kakaowy torcik bezowy

Kakaowy torcik bezowy z kremem z Bailey's Zakochałam się w tym połączeniu smaków! Kakaowe chrupiące bezy i krem z likierem...

Zamknij