Kasza gryczana z awokado

Sałatka kasza gryczana z awokadoKasza gryczana z awokado

Uwielbiam kasze! Nie tylko na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również (a może i przede wszystkim!) w sałatkach. Kasza gryczana jest jedną z tych, jakie idealnie pasują do sałatek. Świetnie łączy się ze słonymi dodatkami (jak np. feta czy pomidory suszone) oraz z ziołami.

Tym razem przygotowałam kaszę gryczaną z awokado, pomidorkami, fetą. Sałatka z kaszy gryczanej i awokado była pyszna!

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • 3 plastry sera feta
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Kaszę uprażyć: wymytą wrzucić na wrzącą osoloną wodę (niecała 1 szklanka wody) i gotować kilkanaście minut, aż wchłonięty zostanie cały płyn. Kaszę wystudzić.Kasza gryczana z awokado

Z awokado zdjąć skórę i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Pomidory suszone i fetę pokroić w kostkę.

Do kaszy gryczanej wrzucić awokado, fetę, pomidory, pietruszkę, dodać przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić.

Opcjonalnie do sałatki można dorzucić posiekane oliwki (czarne lub zielone), świeże pomidory, kapary. Zamiast aromatycznej pietruszki, można dodać kolendrę.

Z kaszą można kombinować, wiele produktów do niej pasuje, możecie więc użyć fantazji i zmieniać sałatkę, której podstawowym składnikiem jest kasza gryczana.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
keczup z cukinii
Keczup z cukinii

Keczup z cukinii Przepis dostałam od sąsiadki. Dwa lata z rzędu przynosiła mi zrobiony samodzielnie keczup z cukinii (z własnego...

Zamknij