Szarlotka z cynamonem
Szarlotka z cynamonem
Mniam! Wspaniała, cynamonowa szarlotka z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i słodkich rodzynek. Szarlotka z cynamonem to kruche ciasto, duża ilość pysznych jabłek i chrupiąca kruszonka. Obłędna!
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 220 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli. Wbić jajko i dodać posiekane na małe kawałeczki masło. Wszystko razem rozetrzeć, by powstała kruszonka, a następnie zlepić w kulę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1,5-2 kg jabłek (np. szara reneta)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2-3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zamiast powyższego, można użyć gotowych, prażonych jabłek. Ja dodałam prażone domowe jabłka ze słoika, ok. 1,5 litra.
Jabłka wymyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem, cukrem, przyprawami i opłukanymi pod wrzątkiem rodzynkami. Ilość cukru uzależniona jest od słodkości jabłek. Jeśli są słodkie, wsypać mniej.
Ciasto z lodówki wyjąć, podzielić w stosunku 60:40. Większą część rozwałkować lub wylepić nią formę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. W spodzie zrobić nakłucia widelcem. Na ciasto ułożyć posiekane orzechy włoskie. Niezwłocznie wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć lub skruszyć pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika, obniżając temperaturę do 180oC i piec kolejnych ok. 40-45 minut.
Ciasto wyjąć, przestudzić.
Szarlotka z cynamonem najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, choć jest świeża i smaczna przez kolejnych kilka dni.
Smacznego!