Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami
Dla tych, którzy uwielbiają ŚLEDZIE, ciekawa odmiana: śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami. Bardzo ciekawy smak – lekka słodycz, połączona ze słonością, w dodatku chrupiące kawałki orzechów… Polubicie je
Najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć.
Składniki:
- 6 sztuk filetów śledziowych w zalewie
- ok. 15 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 nieduża cebula
- 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
- pieprz
Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać pod zimną bieżącą wodą, zalać je zimną wodą i moczyć ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie filety wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki ok. 1,5-2 cm.
Cebulę drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać ją wrzącą wodą.
Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni, posiekać.
Śliwki suszone pokroić w paski.
Wszystkie składniki umieścić w misce, wlać olej, dodać świeżo mielony pieprz i wszystko delikatnie wymieszać.
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami przełożyć do słoiczka, dolać ewentualnie nieco więcej oleju, zamknąć i odstawić do lodówki na min. kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Udekorować można cząstkami cytryny i natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej zamknięte w słoiczku.
Smacznego!