Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie
Śledzie mają dużo białka, mikroelementów i witamin. Zaliczane są do ryb tłustych, ale wbrew pozorom – nie mają dużo kalorii. Zawarty w nich tłuszcz to dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Śledzie obniżają ciśnienie, poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność, co można odczytać z jednego z przysłów holenderskich: „Jeżeli w pobliżu Ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko”.
Jedzenie śledzi poprawia pamięć i koncentrację, tak więc nie ma co czekać, a do dzieła!
Śledzie w śmietanie z dodatkiem cebulki, jabłka i ogórków to idealny pomysł na przystawkę lub nawet na posty obiad.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych a’la matias
- 1 winne jabłko
- 1 nieduża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 200 ml śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Filety śledziowe opłukać pod bieżącą wodą, a następnie je wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją ze 2-3 razy w ciągu ok. 1,5 godziny. Można wcześniej spróbować kawałek śledzia, czy nie jest zbyt słony.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli nie lubicie zbyt intensywnego zapachu cebuli, można ją sparzyć (przelać wrzącą wodą), będzie delikatniejsza.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Od razu skropić sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
Filety śledziowe odsączyć z nadmiaru wody, wytrzeć je delikatnie i pokroić w kostkę pożądanej wielkości. Można pokroić w paseczki. Śledzie układać w misce, przekładając je cebulą, jabłkiem i ogórkiem.
Śmietanę wymieszać z solą (nie za dużo! śledzie są słoną rybą), pieprzem i cukrem (ok. pół łyżeczki) i zalać nią śledzie. Na górę zmielić kilka ziaren pieprzu.
Śledzie w śmietanie schłodzić przed podaniem, aby smaki się „przegryzły”. Przechowywać w lodówce. Śledzie w śmietanie puszczają wodę, należy uważać wyjmując je z lodówki, by wody nie wylać.
Śledzie w śmietanie są wyśmienite z dodatkiem ciepłego, ugotowanego w mundurku ziemniaka – jest to świetny pomysł na postny obiad.
Smacznego!