Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy biały
Biały sernik cytrynowy to sernik, który nie jest za słodki. Jego smak jest wyważony, z delikatną nutą cytryny. Struktura jest idealna! Sernik jest zwarty, taki prawidłowy, prawdziwy sernik.
Jest to biały sernik, gdyż nie zawiera dodatku żółtek, a zrobiony jest na samych białkach. Jest więc mniej kaloryczny i zawiera mniej cholesterolu 🙂
Sernik cytrynowy (jak większość pieczonych serników) należy zrobić dzień wcześniej, aby się dobrze ściął.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masło rozpuścić w rondlu. Herbatniki zmielić w malakserze na proszek (jeśli nie macie malaksera, możne je zamknąć szczelnie w woreczku i zbić tłuczkiem). Zmielone herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem (jeszcze ciepłym) i całość wylać do formy o średnicy ok. 20-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Jeśli spód będzie zbyt „sypki”, należy dodać nieco więcej rozpuszczonego masła. Jeśli będzie zbyt „płynny” – wystarczy dodać więcej zmielonych herbatników.
Spód sernika cytrynowego wyrównać i wstawić do lodówki, aby stwardniał.
Składniki na masę serową:
- 750 g zmielonego twarogu (lub twarogu z wiaderka)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny (chyba, że wolicie kwaśniejszy – można dodać więcej, wcześniej proponuję spróbować surową masę po wymieszaniu)
Wszystkie składniki na masę serową wrzucić do miski i zmiksować ze sobą krótko, jedynie do połączenia się składników. Nie miksujemy długo, aby sernik nam nie urósł w piekarniku, a następnie nie opadł pękając (tak się dzieje, gdy go za mocno napowietrzymy). Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
Sernik cytrynowy wstawić do nagrzanego do 150oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 50 minut. Sernik cytrynowy w tym czasie powinien się ściąć. Następnie wystudzić go w uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez ok. 12 godzin.
Sernik cytrynowy jest świetny przez kolejnych kilka dni, należy go przechowywać w chłodnym miejscu.
Zapraszam do przepisów na pozostałe SERNIKI.
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!