Sałatka z selera naciowego i kukurydzy
Sałatka z selera naciowego i kukurydzy
Zdrowa, chrupiąca, smaczna sałatka z selera naciowego i kukurydzy, z dodatkiem chrupiącego jabłka i prażonego słonecznika. To alternatywna dla sałatki Waldorfa, jaką robiłam jakiś czas temu.
- ok. 8 łodyg selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 jabłko słodko-winne
- garść pestek słonecznika łuskanego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Seler naciowy wymyć i pokroić w paski (wcześniej można usunąć z niego „błony”). Kukurydzę osączyć z zalewy. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.
Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawami. Schłodzić.
Smacznego!