Placki z płatkami owsianymi

Placki z płatkami owsianymiPlacki z płatkami owsianymi

Ciekawy pomysł na „przemycenie” czegoś zdrowego 😉 Placki z płatkami owsianymi posmakują nie tylko dzieciakom! Są zdrowe i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.Placki z płatkami owsianymi i jogurtem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (można zamienić na ryżową lub zmieszać z nią)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 jajka
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego greckiego (można dać zwykły jogurt naturalny, wtedy dodać ewentualnie więcej mąki)
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru lub syropu klonowego

W jednej misce roztrzepać (widelcem lub trzepaczką) jajka, dodając do nich jogurt, olej, cukier lub syrop klonowy.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i płatkami owsianymi.

Połączyć zawartość obu misek delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.

Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i nakładać łyżką ciasto na placki, delikatnie je spłaszczając (jedna łyżka ciasta na jednego placka). Placki smażyć po 1-2 minuty z każdej strony. Dopiero, gdy placki nieco urosną, przerzucić je łopatką na drugą stronę.

Placki z płatkami owsianymi podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
szarlotka z migdałami prażonymi
Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami Jest to bardzo prosty przepis na smaczną szarlotkę z migdałami. Nie za słodki spód, warstwa soczystych, kwaśnych...

Zamknij