Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem
Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem
Makrela to tłusta ryba, która ma ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Makrela wspomaga naszą odporność, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga pracę mózgu. Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem to zdrowa alternatywa do pasty z makreli czy mojego ulubionego paprykarza szczecińskiego.
Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem powinna posmakować również i dzieciom, które niechętnie jadają ryby. Można wtedy dodać do niej mały ozdobny makaron (np. w formie literek lub inny dostępny w sklepie).
Składniki:
- 200 g makreli wędzonej
- 100 g makaronu (ja użyłam makaron a’la ryż, polecam zdecydowanie ten lub podobny malutki makaron)
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przepłukać go zimna wodą, dodać do niego oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny, posiekany koperek i szczypiorek.
Makrelę podzielić na mniejsze kawałki pozbawiając ją ości i skóry. Dodać ją do makaronu.
Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki.
Wszystko wymieszać ze sobą dodając przyprawy.
Sałatkę z makrelą wędzoną i makaronem schłodzić w lodówce przed podaniem (smaki muszą się przegryźć).
Smacznego!