Sałatka z kaszy gryczanej i makreli
Sałatka z kaszy gryczanej i makreli wędzonej
O właściwościach kaszy gryczanej pisałam na blogu nie raz. Podobnie było z makrelą wędzoną. Tym razem, mając ogromną ochotę na kaszę, a w lodówce niedużą makrelę wędzoną, postanowiłam połączyć oba te składniki.
Sałatka z kaszy gryczanej i makreli wędzonej wyszła bardzo smaczna. Dodałam do niej jeszcze fasolkę i orzeźwiającego pomidorka, całość super się skomponowała tworząc genialne danie.
Sałatkę na pewno powtórzę nie raz, zapewne kombinując nieco z dodatkami 😉
- 1/2 szklanka kaszy gryczanej
- 1 nieduża makrela wędzona
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1 świeży pomidor
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sol
- pieprz
Kaszę gryczaną uprażyć na sypko z dodatkiem odrobiny soli (wody wlać ok. 4/5 szklanki). Wystudzić i wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek oraz z koperkiem i szczypiorem.
Makrelę wędzoną pozbawić skóry i ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe, by z sałatki nie zrobiła się „papka”). Dodać do kaszy.
Pomidora pokroić w kostkę. Fasolę opłukać, odsączyć z wody. Oba produkty dodać do sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ewentualnie dodać nieco więcej oliwy, odstawić, aby smaki się nieco „przegryzły”.
Smacznego!