Sałatka z kalafiora

sałatka z kalafioraSałatka z kalafiora, jajek, pomidora

Smaczna, szybka sałatka. Świetna na wiosenno-letnie dni, gdy kalafior jest młody, ale również można ją robić jesienią i zimą, gdyż kalafior dostępny jest obecnie cały rok. Z uwagi na nierozgotowany kalafior jest ona chrupiąca.

Kalafior należy do rodziny kapustowatych i jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe i wzmacniające organizm.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 plastry sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz

Kalafior wymyć, podzielić na małe różyczki, zblanszować i wrzucić do miski. Jeśli jest podejrzenie, że w środku są robaczki, należy skorzystać z pomysłu umieszczonego w Tips&Tricks, by się ich pozbyć.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora. Wymyte pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Ser feta rozetrzeć widelcem z majonezem i jogurtem. Wcisnąć do tego czosnek. Przyprawić pieprzem. Sosem polać sałatkę, schłodzić w lodówce. W razie potrzeby dosolić (ale wg mnie lepiej dodać słonej fety).

Sałatka z kalafiora dobrze smakuje na lunch jak i na kolację. Fajnie sprawdza się też na przyjęciach ze znajomymi.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tiramisu jagodowe
Tiramisu jagodowe

Tiramisu jagodowe Po klasycznym tiramisu przyszła pora na eksperymenty! Tiramisu jagodowe, czy to ze świeżymi, czy z mrożonymi jagodami, to...

Zamknij