Sałatka z kalafiora
Sałatka z kalafiora, jajek, pomidora
Smaczna, szybka sałatka. Świetna na wiosenno-letnie dni, gdy kalafior jest młody, ale również można ją robić jesienią i zimą, gdyż kalafior dostępny jest obecnie cały rok. Z uwagi na nierozgotowany kalafior jest ona chrupiąca.
Kalafior należy do rodziny kapustowatych i jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe i wzmacniające organizm.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 pomidory
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 2 plastry sera feta
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
Kalafior wymyć, podzielić na małe różyczki, zblanszować i wrzucić do miski. Jeśli jest podejrzenie, że w środku są robaczki, należy skorzystać z pomysłu umieszczonego w Tips&Tricks, by się ich pozbyć.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora. Wymyte pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Ser feta rozetrzeć widelcem z majonezem i jogurtem. Wcisnąć do tego czosnek. Przyprawić pieprzem. Sosem polać sałatkę, schłodzić w lodówce. W razie potrzeby dosolić (ale wg mnie lepiej dodać słonej fety).
Sałatka z kalafiora dobrze smakuje na lunch jak i na kolację. Fajnie sprawdza się też na przyjęciach ze znajomymi.
Smacznego!