Sałatka z burakami i mozzarellą
Sałatka z burakami i mozzarellą
Lato się skończyło, a wraz z nim świeże, pachnące warzywa, z jakimi można było robić letnie sałatki… Ale na talerzu nadal może być smacznie, zdrowo i kolorowo! Sałatka z burakami i mozzarellą to jedna z jesiennych propozycji, do jakiej namawiać chyba nie trzeba 😉
Jak zwykle proponuję upiec od razu więcej buraków i mieć ich zapas w lodówce na kilka kolejnych dni, wykorzystując je do kolejnych przepisów z ich wykorzystaniem.
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście ulubionej sałaty (u mnie wyrazista rukola)
- 2 małe buraczki
- 1 kulka mozzarelli lub opakowanie mini kulek mozzarelli
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
Buraki (bez obierania, jedynie wyszorowane) upiec w piekarniku: każdy osobno owinięty w folię aluminiową, w temperaturze ok. 200oC, do godziny (czas uzależniony jest od wielkości buraków, najlepiej sprawdzić ich miękkość wbijając w nie nóż, powinny być nadal lekko twardawe). Buraki ostudzić, obrać i pokroić w półplasterki.
Sałatkę wymyć, osuszyć i ułożyć na talerzach. Dodać do niej pokrojone buraki i pokrojoną mozzarellę. Całość posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego i polać dressingiem.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu winnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Składniki dressingu wymieszać ze sobą (opcjonalnie można dodać nieco soli i pieprzu), polać nim sałatkę, podawać od razu.
Smacznego!