Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Przepyszna sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym, cebulką i jabłkiem. Całość połączona pysznym sosem.
Składniki:
- 4 filety śledziowe Matias
- 1 jabłko słodko-winne
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebulka
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać je zimną wodą i moczyć ok. 1,5 godziny. Po tym czasie osuszyć je i pokroić w kostkę.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- 2 łyżki majonezu
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego (np. greckiego)
- 1 łyżka musztardy (np. Sarepskiej lub Dijon)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub 1 łyżeczka brązowego cukru)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos wlać do sałatki śledziowej, wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się „przegryzły”. Podawać schłodzone.
Smacznego!