Sałatka z makaronem i rukolą
Sałatka z makaronem i rukolą oraz serem i słonecznikiem
Spróbowałam ją u znajomej na imprezie i nie mogłam się nią najeść. Tak mi smakowała, że sama zjadłam ponad połowę miski przeznaczonej dla kilku osób. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Chrupiący słonecznik, słony ser i pomidorki, intensywna w smaku rukola i delikatny makaron są tak ze sobą zgrane, że nie potrzeba nic więcej, aby zaspokoić podniebienie…
Składniki na dość sporą miskę:
- 300 g makaronu świderki
- opakowanie rukoli (70-100 g)
- 100 g sera (feta lub ser z pleśnią np. lazur)
- ok. 10 szt. pomidorków suszonych z zalewy
- spora garść słonecznika
- oliwa z oliwek lub zalewa z pomidorów suszonych
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie o 1 minutę krócej niż podane jest na opakowaniu (powinien być lekko twardawy). Odsączyć z wody, przerzucić do sporej miski. Dodać do niego pokrojone w paski pomidory oraz oliwę (ja dodaję łyżkę oliwy chilli oraz oliwę z zalewy pomidorów suszonych). Wymieszać. Wsypać słonecznik i pokrojony na kawałeczki ser. Wymieszać, aby słonecznik dobrze połączył się z makaronem. Na koniec dodać rukolę, lekko wszystko wymieszać. Podawać od razu.
Sałatkę z makaronem i rukolą można przyrządzić wcześniej, nie dodając do niej od razu rukoli. Dodajemy ja na sam koniec, przed podaniem.
Smacznego!