Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka z grillowanym kurczakiem i dressingiem musztardowym
Latem, gdy nie chce się stać przy gorących garach, wolę szybkie, lekkie ale pożywne sałatki. Jedną z nich jest sałatka z grillowanym kurczakiem. Świeże warzywa, gorący grillowany kurczak i chrupiące grzanki, a do tego dip musztardowy… Pysznie, smacznie, lekko!
Składniki:
- pierś z kurczaka
- sałata – najlepiej kilka rodzajów (rzymska, lodowa, rukola, roszponka)
- pomidor
- ogórek
- ser feta
- oliwki zielone
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Kurczaka dokładnie wymyć, usunąć błony. Pokroić w paski. Olej wymieszać z sosem sojowym, solą i pieprzem i zamarynować w tym kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Warzywa dokładnie wymyć. Sałaty porwać na kawałki, ułożyć na talerzu. Pomidory pokroić w kostkę (lub ćwiartki), ogórka np. w paski obieraczką do warzyw. Ułożyć na sałacie. Dodać oliwki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Kurczaka grillować na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta cukru (lub płynny miód)
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Sałatkę polać dressingiem, ułożyć na nią kawałki grillowanego kurczaka.
Sałatkę z grillowanym kurczakiem podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!