Sałatka grecka
Sałatka grecka
W dosłownym tłumaczeniu: sałatka wiejska. Jest to tradycyjna sałatka Greków, podawana w różnych wariantach. Obecnie znana chyba na całym świecie. W tradycyjnej kuchni podawana jest z plastrem sera feta, w zmodyfikowanej – feta krojona jest w kostki. Kluczem dobrej sałatki są bardzo świeże warzywa i dobry winegret.
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeży ogórek (np. gruntowy)
- pół czerwonej cebuli
- kilka oliwek (najlepiej ciemnych)
- plaster sera feta
Wszystkie warzywa dokładnie wymyć. Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Pomidory poprzekrawać, ogórka obrać i pokroić w plastry, oliwki odsączyć z zalewy, cebulę posiekać w plasterki, fetę pokruszyć na kawałki. Wszystkie składniki dodać do sałaty.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- odrobina cukru
- suszone oregano
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu, można z grzankami, można też ze schłodzonym białym wytrawnym winem.
Smacznego!