Sałata ze szczypiorkiem na ciepło

sałata ze szczypiorkiemSałata ze szczypiorkiem na ciepło

Jest to popisowa surówka do obiadu mojej babci! Bardzo często, jak zaprasza nas na obiad, robi kotlety mielone, ziemniaczki i tą sałatę ze szczypiorkiem. Mój ulubiony smak – lekko kwaskowy i bardzo fajna konsystencja surówki, bo sałata jest ciepła, ale jednocześnie nadal chrupiąca.

Jest to pyszny dodatek do obiadu. Sałata polana ciepłą oliwą ze szczypiorkiem zachwyci każdego! Kwaskowa, chrupiąca i ciepła… pychotka.

Składniki:sałata szczypior

  • 1 główka sałaty
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oleju
  • 1,5 łyżki octu (winnego)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz

Sałatę dokładnie wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Szczypiorek wypłukać i posiekać drobno. Czosnek obrać. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go, dodając po chwili przeciśnięty czosnek i posiekany szczypiorek. Podgrzać na niedużym ogniu. Dodać sól, pieprz i cukier, a po chwili ocet. Wymieszać i gdy tylko szczypiorek zacznie zmieniać kolor, zdjąć z palnika i polać nim sałatę. Sałatę ze szczypiorkiem dokładnie wymieszać, podawać od razu.

Jeśli liście sałaty są twarde i ciemnozielone, można, przed samym zdjęciem z patelni szczypiorku, dorzucić je do niego, chwilę przemieszać i dopiero wyłożyć na półmisek. Sałaty jednak nie smażyć za długo, bo po pierwsze zmieni swój naturalny ładny kolor na ciemnozielony, a po drugie nie będzie tak krucha.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi
Cynamonowe biscotti

Cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi Biscotti, inaczej nazywane cantucci, to słodkie i twarde (jak sucharki) ciasteczka pochodzące z Toskanii. We...

Zamknij