Sałata ze szczypiorkiem na ciepło
Sałata ze szczypiorkiem na ciepło
Jest to popisowa surówka do obiadu mojej babci! Bardzo często, jak zaprasza nas na obiad, robi kotlety mielone, ziemniaczki i tą sałatę ze szczypiorkiem. Mój ulubiony smak – lekko kwaskowy i bardzo fajna konsystencja surówki, bo sałata jest ciepła, ale jednocześnie nadal chrupiąca.
Jest to pyszny dodatek do obiadu. Sałata polana ciepłą oliwą ze szczypiorkiem zachwyci każdego! Kwaskowa, chrupiąca i ciepła… pychotka.
- 1 główka sałaty
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek oleju
- 1,5 łyżki octu (winnego)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
Sałatę dokładnie wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Szczypiorek wypłukać i posiekać drobno. Czosnek obrać. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go, dodając po chwili przeciśnięty czosnek i posiekany szczypiorek. Podgrzać na niedużym ogniu. Dodać sól, pieprz i cukier, a po chwili ocet. Wymieszać i gdy tylko szczypiorek zacznie zmieniać kolor, zdjąć z palnika i polać nim sałatę. Sałatę ze szczypiorkiem dokładnie wymieszać, podawać od razu.
Jeśli liście sałaty są twarde i ciemnozielone, można, przed samym zdjęciem z patelni szczypiorku, dorzucić je do niego, chwilę przemieszać i dopiero wyłożyć na półmisek. Sałaty jednak nie smażyć za długo, bo po pierwsze zmieni swój naturalny ładny kolor na ciemnozielony, a po drugie nie będzie tak krucha.
Smacznego!