Ryż zapiekany z jabłkami

ryż zapiekany z jabłkami i cynamonemRyż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to szybkie i dietetyczne danie. Syci, ale ma mało kalorii. Do tego jest lubiany przez większość dzieci i przynajmniej w takiej formie chętnie zjadają owoce 🙂ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 4-6 jabłek
  • cukier (może być waniliowy)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki masła

ryżRyż ugotować w osolonej wodzie, ale o ok. 5 minut krócej, niż czas podany na opakowaniu. Przelać go zimną wodą.

Jabłka wymyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cukier (może być waniliowy) i opcjonalnie cynamon, wymieszać (ilość cukru uzależniona jest od słodkości jabłek; jeśli są kwaśne – dodajmy więcej cukru).

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (spód i boki) na na dno wyłożyć ok. 1/3 części ryżu. Na wysypany i wyrównany ryż wyłożyć połowę startych jabłek. Jabłka można dodatkowo posypać cynamonem, jeśli go lubicie. Na jabłka znów wyłożyć część ryżu, na niego pozostała część jabłek, a na nie pozostały ryż. Na ryż zestrugać (np. na tarce) kawałek zimnego masła (wiórki).

Ryż zapiekany z jabłkami wstawić do nagrzanego do ok. 170oC piekarnika i zapiekać ok. 20-30 minut. Podawać gorący np. ze śmietaną (lub jogurtem) i cukrem.ryż z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami można podawać jako obiad, podwieczorek lub nawet jako deser. Do jabłek można dodać też startego banana – smak będzie wtedy słodszy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką
Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką

Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową Pomysł pojawił się znienacka. Miałam kurczaka i nieco warzyw. Nie miałam ochoty na...

Zamknij