Ryż z ziołami
Ryż z ziołami
Wspaniały, przepyszny dodatek do dań! Ryż z ziołami świetnie pasuje do dań mięsnych, dań rybnych czy nawet do pieczonych warzyw.
Przygotowany w ten sposób ryż jest niezwykle sypki, ponadto dzięki ziołom jest bardzo zdrowy i ma niesamowity smak i aromat.
Składniki na 6 porcji:
- 500 g ryżu basmati
- 2 duże pęczki natki pietruszki
- 2 pęczki koperku
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- pęczek kolendry
- 150 g masła
- 3 łyżki oliwy
- sól
Ryż wsypać do dużego garnka, zalać wodą i dokładnie go wymyć. Odsączyć na sitku. Czynność powtórzyć, aż woda będzie klarowna. Następnie ryż zalać świeżą zimną wodą, wsypać łyżkę soli i odstawić na ok. 2-3 godziny.
Wszystkie zioła dokładnie wypłukać i drobno posiekać (można malakserem, najpierw pokroić je drobniej nożem).
Po tym czasie ryż odsączyć, zalać świeżą wodą w podwójnej ilości w stosunku do ryżu, dodać zioła, wsypać łyżkę soli, zagotować, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i gotować ok. 8 minut. Po tym czasie odlać pozostałą wodę, ryż z ziołami odsączyć na sitku.
W garnku roztopić 100 g masła, dodać 3 łyżki oliwy. Wsypać ryż z ziołami i dokładnie wymieszać z tłuszczem. Dodać pozostałe masło posiekane na mniejsze kawałeczki. Wymieszać.
Pokrywkę do garnka owinąć ściereczką i przykryć danie. Grzanie pod garnkiem zmniejszyć do minimum i „dusić” w ten sposób ryż ok. 25 minut.
Smacznego!