Ryba z czosnkiem i ziołami
Ryba z czosnkiem i ziołami
Pomysł na obiad, zdrowy, dietetyczny – ryba z czosnkiem i ziołami, oblana masełkiem i zapieczona w piekarniku. Ryba z tego przepisu wychodzi soczysta i delikatna. Całość z ulubionymi dodatkami. Pychotka.
Składniki:
- 4 kawałki białej ryby (u mnie tołpyga)
- 1 spory ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 70 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Rybę wymyć, usunąć skórę i opcjonalnie ości. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Masło roztopić w rondelku, wystudzić, dodać do niego przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i marynatą obtoczyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić do zamarynowania na ok. pół godziny.
Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 200-210oC (z włączoną funkcją grill) piekarnika. Piec ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów).
Rybę z czosnkiem i ziołami podawać np. z ziemniaczkami (puree) i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!